Zo bied je een toekomstbestendige thuiswerkplek
Weg met inlogproblemen, vastlopende vergaderingen en datalekken. Ontdek hoe je een veilige hybride werkplek creëert met praktische tips.
Je bedrijfsdata is goud waard. Dus wat als je back-up niet werkt op het moment dat je hem nodig hebt? Veel organisaties denken dat hun data goed beschermd is, maar komen er pas bij een incident achter dat hun back-up onvolledig, verouderd of corrupt is. En dan is het te laat. En met de strengere eisen van NIS2 volstaat een back-up alleen niet meer. Je moet kunnen aantonen dat je herstelprocedures getest en waterdicht zijn. In deze blog deelt Jasper van Riessen, mede-eigenaar van Masugro, zijn visie op hoe je een betrouwbare en toekomstbestendige recoveryoplossing opzet.
De tijd van een wekelijkse back-up op een externe harde schijf ligt ver achter ons. Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder, ransomware slaat harder toe dan ooit en data verandert in razendsnel tempo. Stel je voor dat je systeem op vrijdagmiddag wordt geïnfecteerd. Als je alleen een back-up van vorige week hebt, ben je alle data van de afgelopen dagen kwijt. Wat betekent dat voor je bedrijfsvoering? Voor je klanten? Voor je medewerkers?
Een moderne back-upstrategie gaat verder dan alleen het maken van kopieën. Het draait om continuïteit. Eén enkele back-up ergens opslaan is niet genoeg. Wat als je bestanden besmet zijn geraakt voordat de back-up werd gemaakt? Wat als je geen toegang hebt tot je opslaglocatie? Je moet zorgen dat je niet alleen snel kunt herstellen, maar ook zeker weet dat je back-up werkt op het moment dat je hem nodig hebt.
Betrouwbare dataherstel vereist een combinatie van drie belangrijke elementen: frequentie, redundantie en toegankelijkheid.
Je back-up moet actueel zijn. Een reservekopie die dagen of weken oud is, brengt je alsnog in de problemen. Een systeem dat elk uur of zelfs realtime je data veiligstelt, voorkomt groot dataverlies.
Daarnaast is één back-up simpelweg niet genoeg. Data moet op meerdere geografische locaties opgeslagen worden, zodat een incident op één plek niet leidt tot volledig dataverlies.
En tenslotte: wat heb je aan een back-up als je er niet snel genoeg bij kunt? Toegankelijkheid is key. Als je uren of zelfs dagen nodig hebt om je systemen te herstellen, heeft dat directe impact op je bedrijf.
Een gevaarlijke misvatting die in veel bedrijven leeft, is dat Microsoft 365 hun data al volledig beschermt. Dat is niet zo. Microsoft biedt tijdelijke opslag en versiebeheer, maar dat is niet voldoende bij ransomware of langdurig dataverlies. Je hebt een recovery-oplossing nodig die verder gaat dan een simpele back-up.
Een effectieve oplossing combineert meerdere lagen van bescherming. Microsoft Azure en Datto bieden samen een krachtige combinatie van back-up en recovery. Met Azure en Datto worden je gegevens continu gesynchroniseerd, zodat je altijd de meest recente versie beschikbaar hebt. De ingebouwde detectiemechanismen beschermen tegen ransomware en zorgen ervoor dat kwaadwillenden geen toegang krijgen tot je back-ups.
Bij een incident is tijd je grootste vijand. Daarom bieden Azure en Datto directe herstelmogelijkheden. Met Datto BCDR virtualiseer je systemen en herstel je data zonder lange downtime. Bij een grotere ramp, zoals een cyberaanval of een volledige uitval, zorgt Azure Site Recovery ervoor dat je je IT-omgeving snel kunt repliceren en herstellen. Ook Microsoft 365-data wordt niet vergeten. E-mails, OneDrive, SharePoint en Teams-gegevens worden veilig opgeslagen en zijn direct terug te zetten wanneer nodig.
De komst van NIS2 betekent dat bedrijven niet alleen een back-up moeten hebben, maar ook moeten aantonen dat hun recoveryplan getest en effectief is. Het is niet meer voldoende om simpelweg te zeggen dat je back-ups maakt. Je moet bewijzen dat je bij een incident je data binnen een acceptabele tijd kunt herstellen en dat je continuïteit gewaarborgd blijft.
Azure en Datto helpen hierbij met versleutelde opslag van back-ups, regelmatige tests en monitoring, automatische logging en rapportage en snelle herstelopties. Dit zorgt ervoor dat je voldoet aan de strengste regelgeving én dat je data echt veilig is.
Een goed recovery-systeem is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces. Begin met het in kaart brengen van je huidige situatie. Welke data wordt nu beschermd? Waar bewaar je je back-ups? Hoe snel kun je je systemen herstellen na een incident?
Met deze analyse bepaal je waar verbeteringen nodig zijn. Azure en Datto bieden de tools om je back-ups te optimaliseren en je data te beschermen tegen moderne dreigingen zoals ransomware. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat je voldoet aan NIS2.
Back-ups zijn te belangrijk om op goed geluk te laten draaien. Wil je weten of jouw organisatie voldoet aan de nieuwste eisen en écht veilig werkt? Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Bel 088 040 8200, mail naar j.vanriessen@masugro.nl of plan direct een afspraak in mijn agenda. Ik help je graag om jouw recovery-strategie naar een hoger niveau te tillen.
Jasper