Voorkomen is beter dan genezen: in 10 stappen jouw IT optimaal beveiligd
In deze blog deelt Security Consultant Roy Roodbeen 10 praktische stappen om jouw IT optimaal te beveiligen en ransomware te voorkomen.
In de autobranche is veiligheid een hot topic, niet alleen op de weg, maar ook in je digitale omgeving. Niemand zit te wachten op datalekken, reputatieschade of vertragingen in de bedrijfsvoering. Met de juiste maatregelen kun je jouw bedrijf niet alleen beschermen tegen digitale risico’s, maar ook voldoen aan de strenge industrienormen. In deze blog vertelt Jasper van Riessen, mede-eigenaar van Masugro, hoe je jouw beveiligingsniveau van een 8 naar een 9 tilt!
Beveiliging in de automotivesector is geen sinecure. Allereerst wil je natuurlijk zelf je kostbare bedrijfsdata veiligstellen en de privacy van je klanten garanderen. Maar ook de grote autogroepen zoals PON stellen strikte richtlijnen voor die je moet volgen. Deze richtlijnen zijn er niet voor niets. Ze helpen om de integriteit en continuïteit van je bedrijfsvoering te waarborgen, zorgen ervoor dat je bedrijfsactiviteiten ongestoord kunnen doorgaan, en dragen bij aan de bescherming tegen cyberdreigingen die in deze digitale tijd steeds geavanceerder worden.
Het gaat hier niet alleen om de bescherming van klantgegevens en bedrijfsinformatie. Ook de connectiviteit en de afhankelijkheid van digitale tools en applicaties binnen de autobranche maken dat de hele operationele keten kwetsbaar kan zijn voor aanvallen. Denk aan systemen voor voorraadbeheer, klantenrelatiebeheer en zelfs de software in de auto’s zelf, die regelmatig updates nodig hebben.
Binnen autodealergroepen neemt digitalisering een steeds grotere plek in – van voorraadbeheer tot klantenrelatiebeheer en de software in de auto’s zelf. Elk van deze elementen vereist regelmatige updates en robuuste beveiliging om kwetsbaarheden tegen te gaan. Om effectief te voldoen aan beveiligingsstandaarden en om risico’s te minimaliseren, zijn er meerdere maatregelen die je moet nemen. Zorg voor robuuste toegangsbeheerprocedures die garanderen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft tot gevoelige systemen. Regelmatige trainingen in cybersecurity-bewustzijn zijn nodig om je team alert te houden op mogelijke risico’s. Je kunt ook niet zonder goed overzicht van alle kritische applicaties die je bedrijf gebruikt. Ook heb je een effectief rampenherstelplan nodig. Dit plan moet je regelmatig testen om te verzekeren dat je snel kunt reageren én herstellen na een incident. Onderschat tenslotte ook niet het belang van versleuteling en multifactorauthenticatie om je gegevens veilig te houden.
Een van de richtlijnen van PON schrijft bijvoorbeeld voor dat je op elk account multifactorauthenticatie (MFA) inzet. Maar ja, hoe regel je dat voor je monteurs, die niet met een laptop of telefoon van de zaak rondlopen, maar wel hun mail willen checken? In dergelijke gevallen kan een eenmalig wachtwoord (OTP) ervoor zorgen dat ze toch MFA activeren en de veiligheid van jouw data gewaarborgd blijft. Ook kun je een FIDO-key overwegen; dit zijn fysieke USB-stickjes die als een vorm van MFA dienen. Zo garandeer je dat niemand een zwak punt in je beveiliging vormt. Ook als het gaat om connecties naar derde partijen, is het cruciaal dat deze secure zijn. Zo zorg je dat alle applicaties binnen je primaire applicatielandschap beveiligd met elkaar communiceren.
Dit is een hele kluif, als je kiest voor losse maatregelen en verschillende oplossingen. Door te werken met een geïntegreerd securityframework sluit alles mooi op elkaar aan. Er zijn echter frameworks waarvan je nog meer in de stress schiet. Neem ISO 27000, de heilige graal van informatiebeveiligingsraamwerken. Prachtig, maar er zijn maar weinig organisaties in de automotivebranche voor wie dit haalbaar is. Jouw passie ligt immers bij auto’s en andere motorvoertuigen, en je wordt niet per se heel blij van complexe beveiligingsprotocollen.
Het CIS Security Framework daarentegen is wel heel toegankelijk en behapbaar. Het verdeelt beveiligingsmaatregelen in drie groepen: Basic, Foundational en Organizational, waarmee je een solide basis legt voor cybersecurity binnen je organisatie. Het mooie van CIS Controls is dat je veel van de maatregelen al kunt implementeren met tools uit je Microsoft 365 Business Premium-suite. Dit stelt je in staat om op een kosteneffectieve manier en met minimale verstoring je bedrijf veilig houdt en voldoet aan de strenge industrienormen.
Wil je zeker zijn dat jouw automotive-bedrijf optimaal beveiligd is en blijft? Met het CIS Security Framework kan Masugro jouw organisatie helpen om niet alleen te voldoen aan de strenge industrienormen, maar om ook daadwerkelijk voorop te lopen in de branche. Wij staan bekend om onze pragmatische aanpak en kennis van de automotive-industrie. Zo kun jij je met een gerust hart richten op je corebusiness. Voor meer informatie of een persoonlijk overleg, neem vrijblijvend contact op via 088 040 8200, stuur een email naar info@masugro of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen