fbpx
Veiligheid en efficiëncy: voordelen van de remote werkplek
Blog

Veilig en efficiënt werken: de voordelen van een remote werkplek

Jasper van Riessen op 14 okt 2024

De moderne werkplek evolueert voortdurend, en remote werken wordt steeds gebruikelijker. Maar wat maakt een remote werkplek nu echt uniek en hoe kun je ervoor zorgen dat deze veilig en efficiënt blijft? In deze blog neemt Wouter Zijlstra, engineer bij Masugro, je mee door de belangrijkste aspecten van een remote werkplek en geeft hij praktische tips voor beveiliging en assetmanagement.

Wat is er uniek aan een remote werkplek?

Remote werkplekken bieden een flexibiliteit die traditionele kantooromgevingen niet kunnen evenaren. Weet je nog, ooit: elke medewerker had een eigen computer, die stond op een vast bureau in een kantoor. Daar deed je je werk. Vandaag de dag kunnen medewerkers overal werken, zolang ze een laptop en internetverbinding hebben. Of ze nu op kantoor zitten, thuis aan de keukentafel, of met de voetjes in het zand op de Bahama’s. Dit betekent dat je meer medewerkers kunt hebben dan fysieke werkplekken, wat kosten bespaart en ruimte optimaliseert. Door bijvoorbeeld dockingstations neer te zetten op kantoor, kunnen medewerkers eenvoudig schakelen tussen verschillende werkplekken zonder hun productiviteit te verliezen.

Wat maakt beveiliging van een remote werkplek anders?

De beveiliging van een remote werkplek vereist een andere aanpak dan in de traditionele situatie. Als je moderne werkplekken aanbiedt – en daar ontkom je bijna niet aan –, moet je rekening houden met het feit dat medewerkers off-site werken en soms privéapparaten gebruiken. Neem bijvoorbeeld privé-smartphones waarop medewerkers hun zakelijke e-mails willen kunnen lezen. Dat brengt extra uitdagingen met zich mee. Het CIS Security Framework kan je hierbij helpen door richtlijnen te bieden voor het beveiligen van mobiele apparaten, zoals het instellen van pincodes en schermbeveiligingen.

Waar moet je nog meer op letten?

Goed assetmanagement is cruciaal voor remote werkplekken. Het is belangrijk om altijd te weten welke apparaten in omloop zijn en wat ermee gebeurt als een medewerker uit dienst gaat. Zorg ervoor dat je een duidelijk beleid hebt voor het teruggeven of behouden van apparatuur. Daarnaast moeten organisaties bepalen of ze toestaan dat medewerkers thuis werken met privéapparaten en hoe ze deze beveiligen.

Het belang van een ergonomische werkplek

Of een medewerker nu thuis of op kantoor werkt, het is zaak dat de werkplek ergonomisch is ingericht. Sta je toe dat iemand aan de keukentafel werkt of eis je een ergonomisch verantwoorde werkplek met een in hoogte verstelbaar bureau en een degelijke bureaustoel? Vergeet ook niet randapparatuur voor thuiswerkers – denk aan opladers, dockingstations, muizen en toetsenborden – mee te nemen in je budget.

Beveiligen via het CIS Security Framework

Bij Masugro beveiligen we remote werkplekken volgens het CIS Security Framework. Dit betekent onder andere dat privéapparaten alleen toegestaan zijn als ze aan bepaalde eisen voldoen, zoals een pincode op de telefoon en automatische vergrendeling na een periode van inactiviteit. En als een medewerker een verdwaalde USB-stick in de pc stopt, thuis of op kantoor, speelt de inhoud niet automatisch af. Ook implementeren we MFA, met boven op het traditionele wachtwoord een sms-code of gezichtsscan. Daarnaast helpen we je het bewustzijn onder medewerkers te vergroten, zodat ze veilig omgaan met bedrijfsdata, waar ze ook zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je je remote werkplekken veilig kunt houden? Wij helpen je graag met het CIS Security Framework. Wil je meer informatie over de CIS Security Framework of wil je graag dat het meteen geregeld wordt? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200, mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.