fbpx
IT-beveiliging voor beginners: wat je kunt doen tegen cyberdreigingen
Blog

IT-beveiliging voor beginners: wat je kunt doen tegen cyberdreigingen

Jasper van Riessen op 29 jul 2024

In 2023 steeg het aantal phishingpogingen bij Nederlandse bedrijven op weekbasis met een factor tien ten opzichte van 2022, en die stijging stopt nog lang niet. Tijd dus om nu écht je IT-beveiliging serieus te gaan nemen. Natuurlijk kun je meteen losgaan op ISO27001, het magnum opus van informatiebeveiligingsraamwerken. Maar wees gerust, zelfs basisbeveiliging kan een wereld van verschil maken. Hier zijn enkele eenvoudige maar effectieve stappen die je vandaag nog kunt nemen om je bedrijf te beschermen.

Waarom is IT-beveiliging belangrijk?

Cybercriminaliteit neemt toe, en de bescherming van data moet bij elke organisatie bovenaan de agenda staan, zo schrijft Peter Lahousse, oprichter van Cybercrimeinfo.nl in een artikel op Dutch IT Channel. Zijn organisatie telt jaarlijks hoeveel organisaties slachtoffer zijn geworden van datalekken waarvan de gegevens op het darkweb zijn beland. Dit aantal is gestegen van één in 2019 naar 13.707 in 2024.

Achilleshiel

‘Mkb achilleshiel bij cybercrime’, kopte het FD begin juni. Vooral de kleinere en middelgrote bedrijven zijn steeds vaker het doelwit van cybercriminelen, concludeert de auteur. Effectieve cyberveiligheid is voor hen vaak bijzaak, omdat ze niet over de middelen of kennis beschikken om zich adequaat te beveiligen. Tegelijkertijd verwacht de EU dat ook kleinere bedrijven aan de Europese NIS2-regelgeving gaan voldoen, niet alleen voor hun eigen bestwil maar ook voor de gehele digitale keten waarin ze opereren. Tijd dus voor elke organisatie om cyberbeveiliging serieus te nemen. Dat kan met ISO27001, maar ook met het CIS Security Framework wat een stuk behapbaarder is. Maar je kunt ook vandaag al een flinke stap zetten, met deze simpele maatregelen.

1. Begin met multifactorauthenticatie (MFA)

Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je IT-beveiliging te verbeteren, is het invoeren van multifactorauthenticatie. Voor multifactorauthenticatie (MFA) moeten je medewerkers ten minste twee van de volgende drie authenticatiefactoren leveren:

  1. Iets dat je weet – zoals een wachtwoord of pincode.
  2. Iets dat je hebt – zoals een smartphone of hardware token.
  3. Iets dat je bent – dit kan een biometrisch kenmerk zijn, zoals een vingerafdruk, irisscan of gezichtsherkenning.

Deze combinatie van verschillende soorten bewijs maakt MFA een effectieve manier om de beveiliging van accounts te versterken, omdat je het de aanvaller veel lastiger maakt om toegang te krijgen tot accounts.

2. Verhoog de cybersecurityawareness onder je medewerkers

De menselijke factor is zonder meer de zwakste schakel in de hele beveiligingsketen. Je kunt technologisch je IT-omgeving helemaal dichttimmeren, maar als rondslingerend wachtwoord of een ondoordachte klik op een malafide link en je zit in de penarie. Regelmatige awarenesstrainingen over de basisprincipes van cybersecurity, zoals het herkennen van phishing-aanvallen en het veilig omgaan met gevoelige informatie, kunnen je helpen veel voorkomende beveiligingsincidenten voorkomen.

3. Houd je software up-to-date

Softwareontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te dichten. Door altijd de nieuwste softwareversies te gebruiken, minimaliseer je de risico’s die verbonden zijn aan bekende kwetsbaarheden. Zorg er ook voor dat je webbrowser, zoals Google Chrome, up-to-date is om risico’s van zero-day-exploits te minimaliseren. Automatiseer dit proces waar mogelijk om ervoor te zorgen dat updates tijdig worden toegepast.

4. Implementeer sterke wachtwoordbeleidsregels

Sterke, unieke wachtwoorden zijn essentieel voor het beveiligen van de accounts van jou en je medewerkers, daarover schreven we al jaren geleden een blog. Moedig het gebruik van wachtwoordmanagers aan om complexe wachtwoorden te genereren en veilig op te slaan. Zorg ook voor een goed beleid dat onder andere je medewerkers verplicht hun wachtwoorden regelmatig te wijzigen.

5. Investeer in een goede antivirussoftware

Hoewel geen enkel beveiligingssysteem perfect is, kan een betrouwbare antivirusoplossing helpen bij het detecteren en neutraliseren van bedreigingen voordat ze schade kunnen aanrichten. Kies een oplossing die zowel malwarebescherming biedt als netwerkverkeer monitoort.

Wil je meer weten over hoe je jouw IT-beveiliging kunt verbeteren?

Bij Masugro begrijpen we het belang van robuuste IT-beveiliging, maar we snappen ook dat het je kan overweldigen. Of je nu hulp nodig hebt bij het implementeren van MFA, het trainen van je mensen of het implementeren van het CIS Security Framework, wij staan klaar om je te ondersteunen. Zo kun jij je met een gerust hart richten op je corebusiness. Benieuwd hoe je jouw IT-beveiliging naar een hoger niveau kunt tillen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 088 040 8200, mail naar info@masugro.nl, of maak direct een afspraak voor een persoonlijk overleg. We leren je graag kennen.